Patent Nedir: fikri, tasarımı, veya inovasyonu size ait olan bir buluşun, taklit edilmemesi ve kopyalarının üretilmemesi için hukuki ve ticari tüm haklarının korunmasını sağlayan belgedir. Patenti alınan buluşun üretilmesi ve satılması iznini Türk Patent ve Marka Kurumu yalnızca patent sahibine veya patent sahibinin patent haklarını devrettiği şirketlere verir.
PATENT NASIL ALINIR?
Patent almaya karar verdiğinizde izlenmesi gereken önemli adımlar vardır. Bu aşamaları basamak gibi düşünebilirsiniz, ilk basamağı geçmeden diğer basamaklara çıkmaya çalışmak hem zamanınızı hem de bütçenizi zedeleyebilir. Bu adımlardan ilki “patent araştırmasıdır.” Başvuru yapmadan önce buluşunuzun patent almaya uygun olup olmadığını patent alma niteliklerine göre değerlendirilir. Tüm şartlar sağlandığında süreç başlar ve onaylandığı takdirde süreç sonunda patent alımı gerçekleşir.
PATENT BAŞVURUSU NASIL YAPILIR?
Başvuruyu elbette tüm gerekli evrakları bir araya getirdikten sonra kendiniz de Türk Marka ve Patent Kurumu’na yapabilirsiniz . Ancak bu başvuruyu alanında uzman bir firma ile yapmanız süreci hem hızlandırır hem de olumlu sonuç almaya yaklaştırır. Çünkü başvurulan patent türüne göre başvuru süreci ve değerlendirmeler farklı olabilir. Bu alanda doğru karar vermeniz, doğru yol haritasının çizilmesi ve doğru danışmanlıkla size ait olan buluşun haklarının sizde saklı kalmasını sağlar. Bu sayede benzeri taklitçilerden sizi korur ve güvence sağlar. Biz de bu alanda 20 yılı aşkın süredir olduğu gibi hala ilk günkü heyecanımızla Elmas Patent olarak sizlere hizmet vermekten gurur duyuyoruz.
PATENT BAŞVURUSU İÇİN GEREKEN EVRAKLAR
Başvuru yapacağınız zaman ilk olarak başvuru ücretini ödemeniz gerekir ( dekontu da dosyada olacak şekilde) ve aşağıdaki evrakların tek parça bir şekilde teslim edilmesi gerekir.
- Patent Başvuru Formu
- Buluşun hakkında özet bilgilendirme
- Tarifname ( Bu kısımda detaylı bir bilgi verilmesi gerekir, farkları, özgünlüğü ve işlevselliği ön plana çıkarılmalıdır.)
- Buluşun Siyah Beyaz Fotoğrafları ( Teknik Resim)
- İstemler ( Buluşunuzda koruma altına alınmasını istediğiniz özelliklerinden bahsetmeniz gerekir.)
- Vekâletname ( Patentin vekaletini sizin dışınızda kimlere verebileceğinizi açıklar. Noterden alınabilir.)
PATENT ONAYI NE KADAR SÜRER?
Patent onayı patentin araştırılma süresine göre değişiklik gösterir. Patenti alınan ürünün üretim hakkı sadece patent sahibine ait olacağı için çok titiz çalışmalar ve araştırmalar yapılır. Bu süreç 3 hafta ile 2 yıl arasında değişebilir. Bu sürecin hızlandırılması başvurunun anlaşılırlığına ve özgünlüğüne bağlıdır. Bu süreci Elmas Patent aracılığıyla daha hızlı halledebilir ve zamandan tasarruf elde edebilirsiniz.
PATENT ALMANIN FAYDALARI NELERDİR?
- Tüm hakları size ait olur. Hukuki ve Ticari olarak buluşunuz koruma altına alınır.
- Benzeri veya aynı ürün üretilmek istendiğinde patent sahibinden izin almak zorundadır.
- Patent hakkı satılabilir veya devredilebilir.
MARKA HAKKININ İHLALİNİN CEZALARI
10 Ocak 2017’de yürürlüğe giren 6769 sayılı Sınai Mülkiyet Kanununun 30. Maddesi gereğince;
Başkasına ait marka hakkına iktibas veya iltibas suretiyle tecavüz ederek mal üreten veya hizmet sunan, satışa arz eden veya satan, ithal ya da ihraç eden, ticari amaçla pazarlayan bir kişi 1 yıldan 3 yıla kadar hapis ve yirmi bin güne kadar adli para cezası ile cezalandırılır.
Bu cezalar bunlarla sınırlı olmamakla birlikte dikkat edilmesi gereken bir husustur. Özellikle E-Ticaret yapıyorsanız, kendi markanız olmayan ürünleri satıyorsanız ve sizi rakiplerinizden sıyıracak bir marka olmak istiyorsanız patent ve marka haklarınızı almanız gerekiyor. Almadığınız takdirde her an sorunla karşı karşıya kalabilirsiniz. Bizler Elmas Patent olarak sizleri bu risklerden korumak için gerekli araştırma ve patent alma hizmetlerini veriyoruz.